Nikolej's Blog

Nikolej's blog om universelle sandheder

Mange gode nye år…

Jeg er normalt ikke specielt bekymret anlagt – jeg prøver at tage tingene lidt som de kommer, og jeg tror som mange andre på, at selv tilsyneladende meget ubehagelige ting kan være meningsfulde, set i et større perspektiv. Jeg tror heller ikke at et optimalt liv er uden smerte eller modgang. Og hvis andre folk har “problemer” eller bekymringer, er jeg hurtig til at kikke efter muligheder i stedet.

CO2, beskaaret

Der er dog specielt én ting som virkeligt udfordrer mine forsøg på at finde troen på, at “alting er såre godt“. Og det er menneskehedens fælles, accelererende bevægelse ud over kanten af fundamentet for vore egen overlevelse. Selv med den størst mulige vid-vinkel foran min linse kan jeg ikke få øje på noget langvarigt opbyggende i vores fastlåste kurs imod total selv-udslettelse. Og denne weekend blev det så en “tilfældig” artikel i Politiken, der vækkede min indre bekymrede, pessimist og hev ham ud af jule-hyggens varme favntag.

Jeg prøver mig ellers frem med forskellige strategier til at gøre en forskel: jeg overvejer at få plastret vores sydvendte tagryg til med elektrificerende elektronik, jeg spiser til stadighed mere og mere økologisk, jeg sorterer mit affald. Og jeg stemmer miljøvenligt lysegrønt. Men det virker nærmest håbløst at skulle ændre på noget så enormt som kemien i hele jordens atmosfære ved at justere på min egen mikroskopiske dagligdag. Toget kører jo alligevel for fuld damp – eller rettere flyet er fløjet og supertankeren stukket til havs. Så hvad forskel gør det om jeg spiser bøf eller bagte rodfrugter til aftensmad?

Når jeg sådan ind imellem mister miljø-modet lidt, så hjælper det altid med lidt tør statistik til at sætte tingene i perspektiv. Og hvis det ikke er nok, så tager jeg et grundigt kik på mine to drenge (ja, så blev mine børn endnu en gang løftestang for min udvikling!). Og så forestiller jeg mig, at de også en dag får børn, og endda børnebørn. Derpå spoler jeg tiden lidt frem og ser, hvad statistikkerne har gemt i julesokken til dem. Sokken i dagens avis var som altid fuld af tungtvejende overraskelser:

Idag er vi ca. 2 milliarder middelklasseborgere i verden. Men hvis ikke “tingene” ændrer sig radikalt er vi i 2030 omtrent 5 milliarder. Som hver især vil efterspørge de samme naturressourcer, som vi gør idag. Lad os lige tage den igen:

Om kun 16 år er vi 2½ gange flere “forbrugere” end idag. Dvs 150% mere forbrug!

20 år senere – altså i 2050 – vil der statistisk set allerede være 200 milioner “klimaflygtninge”. De flygtninge-problemer vi ser nu i f.eks. Syditalien er småting. Nærmest ingenting. De vil komme myldrende. Og mange af de flygtende vil om kort tid være vores børn eller børnebørn:

Global opvarmning

Mange eksperter har for længst opgivet tanken om en global temperaturstigning  på max 2 grader og taler nu om 4-6 grader frem mod 2100. En permanent, global og livstruende feber om kun 87 år – det vil sige sandsynligvis i mine børns levetid. Hvis det bliver virkelighed så glem alt om “klimatilpasning” – og glem alt om københavn! Og ALLE andre lavtliggende kystbyer…

James HansenSynes du nu også, at jeg lyder en anelse “pessimistisk”? Prøv i stedet med “realistisk”.  Og Rækken af “COP 16-17-18-19… møder” giver mig ikke tillid til, at politikerne finder frem til varige løsninger inden vi “synker”. Flere af de klogeste hoveder på området har da også opgivet de politiske løsninger og er nu blevet “aktivister” som demonstrerer og jævnligt bliver anholdt for “civil ulydighed“. Heriblandt NASA´s nu tidligere leder James Hansen på 71 år, der har opsagt sin chefstilling i en af verdens mest magtfulde forskningscentre, bl.a. for at forsøge at gøre en større forskel som aktivist, inden det er for sent.

“…James Hansen, forlod tidligere på året sit job i NASA for helt at hellige sig kampen mod den menneskeskabte ødelæggelse af naturgrundlaget. En aktivisme, der har ført til stribevis af anholdelser af ham. Foto: Ben Powless”

Tanken om mine børns fremtid gør heldigvis, at jeg umuligt kan give op. Spørgsmålet er bare hvad jeg kan gøre? Så tilbage til solpanelerne – gør de ikke stadig en forskel? Well, her er lidt mere statistik til at sætte mit elforbrug i perspektiv:

Èn flyrejse for 4 til Thailand svarer til at holde et almindeligt hus med strøm i 50 år!

Fly

Inden jeg investerer i nye solceller bør jeg måske overveje planlægningen af den næste udlandsrejse. Uanset hvor pisse irriterende det er, (og specielt lige nu, hvor jeg er på vej til Indien!) må jeg begynde at spørge mig selv – og også dig og alle andre – hvornår årlige flyrejser og andre “selvfølgeligheder” gik hen og blev MIN menneskeret, og en nødvendig del af min livscyklus bare fordi jeg har penge og KAN betale for billetten … på kort sigt.

Uanset hvad jeg vælger er én ting er sikkert:  uden ekstremt hurtige og radikale ændringer i vores allesammens levevis og måde at tænke “velfærd” på, er der ikke nogen reel fremtid tilbage her på jorden, som vi kan give videre til vores efterkommere. Glem alt om overtroiske fortolkninger af Mayakalenderen. Det her er virkelighed. Jo mere vi zoomer ud og ser på tingene i et lidt større perspektiv – jo mere virkeligt bliver det. Og jo mere, vi lader som ingenting og fortsætter som nu, jo hurtigere går det.

Det eneste vi IKKE ved er: hvor mange gode nytår endnu?

Godt nytår

Nikolej

kilder:
Mikael Bellers, Politiken 28/12 2013
Naomi Klein, Information 16/11 2013

Reklamer

2 comments on “Mange gode nye år…

  1. Anette
    december 30, 2013

    Hørt!!!
    Har læst samme artikel og det er i den grad nedslående læsning.

  2. Pingback: Når de universelle sandheder udvikles. | Nikolej's Blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Indtast din email her og modtag en besked når der er nye blogpost fra min hånd.

%d bloggers like this: