Nikolej's Blog

Nikolej's blog om universelle sandheder

Kom i form!

For nylig behandlede jeg en klient, der på flere områder mangler struktur og rammer. Mangel på struktur kan vise sig i kroppen som… ja, mangel på struktur – f.eks. tendens til hypermobilitet eller “underspændte” muskler. Men også som manglende struktur i følelseslivet og i tankerne.

isbjørn sover

Manglende struktur er et ekstremt almindeligt problem i vores moderne virkelighed. Og det er ikke svært at se sammenhænge med den tid, som vi lever i. Lige fra vi bliver gamle nok til selv at vælge hvilken sut vi vil have i munden kører rullebåndet afsted med os forbi hyldemter efter hyldemeter af valgmuligheder – lidt ligesom i gate´en i de moderne lufthavne: Færøsk fåreskind, danske skinker eller sibirisk sabelkat? Mac eller Pc? Thailand, Indien eller Algarve? 5 for en 10’er eller 12 for en 20’er?

tax free

Selv vores grundlæggende værdier, det, som vi tror på inderst inde er til forhandling: vil du være Ateist, Kristen, Muslim, Buddhist, eller lave din helt egen private religion? Hvem der bare levede i de go’e gamle dage hvor en skomagersøn blev skomager fordi det lissom lå i kortene. Og hvor jordbær var tegn på sommer.

Men tilbage til klienten: Jeg spejler at hun har brug for struktur. Og afledt af en indledende samtale vi har haft om farver spørger hun: “hvilken farve har struktur”?. Min første indskydelse er at “farveverdenen” er en lige lovlig flygtig indgang til noget så håndgribeligt som struktur. Og at hun har mere brug for noget jordbunden fysisk kontakt end en farve. Men ok, hvis jeg endelig skal vælge en farve må det nok blive jordbrun eller rød som i rodchakraet….

Men så går det op for mig at behandlingen imens vi taler har taget en helt anden og alligevel meget meningsfuld drejning: Jeg sidder bare og holder mine hænder tæt ved hendes hoved imens jeg mærker- eller snarere fornemmer mig ind i resten af hendes krop bid for bid. Og i takt med at jeg øger min opmærksomhed på hende – altså mit nærvær, så øges også hendes centrering.

Det falder mig mig ind, at hvis jeg skal give mit nærvær en farve må det nærmest være hvidt – lidt ligesom lys. På en måde meget flydende, feminint rummende og spacy. Men OGSÅ meget groundene for klienten!

Det samme sker når jeg i opdragelsen af mine børn ind imellem kommer på dybt vand. Og står med valget imellem: “gammeldags faste rammer” eller Kærlighed? ”

Fordi jeg siger det!“,                            eller                          “jeg kan se hvordan du har det.”

pegefinger  hjertehånd

Sjovt nok giver den sidste model ret ofte det resultat, som jeg søger at opnå med den første. Det vil sige så længe jeg ikke samtidig udliciterer åbenlyse “voksen-beslutninger” til børnene, men selv tager ansvaret for, hvad der skal ske. Derimod virker den første goe gammeldags “struktur” kun i begrænset omfang – og aldrig særlig godt i længden. Rigide rammer i form af en fast struktur uden hjerte har det med at blive sparet op på en bankkonto med negativ kontakt, som så står og trækker renter til senere. Børnenes ubevidste konklusion lyder nok omtrent sådan: “Eftersom far ikke tilbyder mig en god og varm kontakt, må jeg klare mig selv” = mere autonomi og mindre struktureret samarbejde.

Min klare konklusion er derfor:

Kærligt nærvær bidrager til mere struktur

Fravær af nærvær resulterer i tab af struktur  

Jeg vil gerne understege at struktur i denne sammenhæng ikke skal forstås som noget uforanderligt og stift som et gammelt udtørret egetræ. Ord som: sammenhæng, koordination og samspil giver et mere præcist og levende billede af den “struktur”, jeg taler om. Magien sker der, hvor en struktureret og meningsfuld koordination går hånd i hånd med frihed, bevægelse og løbende forandring. Som en dans mellem det bestående og det nye.

Tænk på billedet af kroppen som vand, der flyder fra tidligere. Din krop er ikke længere den samme som sidste år. Og alligevel er den gendannet sådan at du stadigvæk ser ud stort set som for et år siden. Når man tænker over det, så er det imponerende hvor meget du stadig ligner dig selv år efter år – nok til at selv dine gamle skolekammerater vil kunne genkende dig, hvis i mødes 25 år efter. Og denne “guddommelige” genskabelse af dig selv i dig eget billede kan nødvendigvis kun ske takket være

en vanvittig struktureret og intelligent indsats.

Hvem eller hvad der har ansvaret for at det overhovedet kan lade sig gøre, vil jeg overlade til prædikanter, vismænd og stamcelle-forskere at svare på. Men jeg er ikke i tvivl om, at det bidrager positivt til processen med nærværende kontakt. Så når jeg vil hjælpe min klient til at blive mere struktureret – altså mere koordineret og mere centreret i sin krop, i sine følelser og i sine tanker – så sætter jeg ind med nærvær. Og især de steder i kroppen, psyken eller tankerne hvor jeg oplever at klienten er lidt udflydende, tåget eller bare ubevidst og fraværende.

Hvis du er i tvivl, eller bare nysgerrig, så prøv det selv: find et område i din krop eller i dit liv, som er lidt udflydende. Og brug noget tid – f.eks. 5 minutter 2 gange dagligt på bare at give det din udelte opmærsomhed. Hvis det er i din krop så gerne i kombination med berøring eller bevægelse af området. Gør det i minimum en uge´s tid – mindre kan normalt ikke gøre det. Og se så hvad der sker.

Nikolej

Reklamer

2 comments on “Kom i form!

  1. Claus D Schmidt
    februar 23, 2014

    Det er så smukt Nikolej, tak for dit kærlige nærvær!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on december 18, 2013 by and tagged , , , , , , , , , , , , .

Indtast din email her og modtag en besked når der er nye blogpost fra min hånd.

%d bloggers like this: