Nikolej's Blog

Nikolej's blog om universelle sandheder

Morgenvækning

vaekkeur

Klokken er 6:54 om morgenen. Det er lige blevet december. Du har slukket vækkeuret for anden gang og ligger nu og overvejer, hvordan du skal åbne øjnene – og derefter holde dem åbne i de 10-15 minutter det tager at brygge din morgenkaffe …

… Klokken er nu blevet 7:08 og du har skyllet dagens første kop duftende espresso ned. Og hele din krop er i fuld gang med at indstille sig på at træde ud af dit vinterhi, og ind i din pulserende virkelighed. Mmm! Aaarh! Kaffen er en gave til os moderne mennesker. Den vækker os om morgenen og inviterer os til at holde velfortjente pauser i løbet af dagen. Den sætter rammen, når vi skal hygge os.

????????????????????????????????????????????

Og den dufter! Uhmm. Duften af friskmalede bønner fra en bjergskråning i Peru. Øko og fairtrade naturligvis. Den er med til hverdag og fest. Vi byder den til uventede gæster. Og alle har vi den med på arbejdet: på kontoret, på lærerværelset, ved siden af fladskærmen, på byggepladsen, til mødet… Og kaffe er også blevet gourmet: top klasse eksotisk kvali-vare på linje med årgangsvine, spanske oste og mørk chokolade.

Der er en særlig grund til at vi er så glade for netop kaffen. Alle ved det: skal du yde noget ekstra så drik en stærk kop kaffe – eller endda en kande. For kaffe giver dig nemlig energi! Den gør dig lysvågen. Bare kom an med eksamens opgaver og umulige deadlines – for jeg har allieret mig med en termokande flydende bio-brændsel.

start

Ok, nogle få helsenørder holder måske fast i, at kaffe ikke er sundt. Men det er heldigvis blevet modbevist masser af gange. Kaffe indeholder antioxidanter, den modvirker cancer, er godt for blodomløbet osv. Og alle drikker det jo – selv min bedstefar som blev over 100 år! Så hvad er problemet??

Enig, det er ikke kaffen der er problemet. Men nu kommer min store, blodfyldte og insisterende pegefinger alligevel frem. Så kære kaffe-elsker: vær beredt på en opsang!

Det er hele det moderne vestlige samfunds vækst-ræs den er gal med. Vi vil gerne være på. Vi vil være udadvendte, positive og friske. Vi vil yde noget – og helst noget ekstraordinært – 110 %. Og helst hver eneste dag. For vi véd af erfaring at det er os selv, der skaber vores egen virkelighed. Så hvis krisen ind imellem kradser eller vinterdepressionen sætter ind, så handler vi sgu på det – vi giver ikke bare op. Vi forsøger i stedet at udvikle og ”vokse” os ud af det.

Og om nødvendigt med mere kaffe. Gerne med sukker. Eller cola. Eller nej, kaffe og cola er “old news”. Så vi napper i stedet en Redbull – eller måske en af alle de nye “rigtige” energidrikke: Cult, X-ray… bare vi får masser af energi!

energidrikke

Kaffe, cola og alle andre slags speed har én ting til fælles med hormoner fra dine binyrer. De fortæller din krop at du er i fare. Så enkelt er det. Du FÅR ikke mere energi. Men de fysiske og kemiske signaler fra koffein bliver i dit centralnervesystem oversat til faresignaler. Og det får dig til at BRUGE mere af den energi, du allerede har. Med andre ord: du laver et kropsligt energi-overtræk for at kunne overleve en trussel.

Mekanismen i sig selv er jo smart nok. Vi kan tilpasse os og yde noget ekstra, hvis der er behov for det. Men de fleste af os når bare ikke at lade op igen og få styr på energi-reserverne før den næste trussel sætter ind. Og hvis du ikke får ladet op – grundigt op, for du har jo lige trukket lidt over – så lever du på overtræk. Og overtræk løber der renter på. Det bliver dyrt….

Har du tænkt over hvor mange af os der drikker kaffe hver dag? Eller hvor mange der spiser medicin for at tæmme nedtrykthed, angst og søvnløshed? Og har du nogensinde tænkt på at der kunne være en sammenhæng med det tempo vi lever vores liv i?

Lidt statistik på vores kaffe-indtag

 • 85 % af alle danskere over 30 drikker kaffe (De største kaffedrikkere er mellem 28 og 45 år).
 • Danmark er den 3.mest kaffedrikkende nation i verden! Kun overgået af Finland og Sverige.
 • I Danmark drikker vi ca. 20 millioner kopper kaffe om dagen. Det svarer til, at hver indbygger drikker 4 kopper om dagen. (Kilde: Mellemfolkeligt samvirke)

Og så lidt statistik på vores medicin-indtag (2010-12)

 • Cirka 460.000 danskere får årligt udskrevet anti-depressiver – dvs. mere end hver 10’ende voksne.
 • Cirka 360.000 får hvert år udskrevet medicin mod angst/søvnbesvær
 • Cirka 750.000 får hvert år udskrevet medicin mod andre psykiske lidelser. (Kilde: Lægemiddelstyrelsen)

Kaffe (samt sukker og  andre former for “energi-boostere”) er blevet så mainstream at folk ind imellem kikker underligt på dig, hvis du siger nej tak. Jeg har mødt flere som siger ”ja tak” til kaffe fordi de ikke orker at skille sig ud ved at sige nej. Og det er selvom alle efterhånden véd, at både kaffe og sukker kan skabe afhængighed.

Sat på spidsen kan man sige at vi er blevet et moderne samfund af “selvmedicinerede”, der gradvist trækker mere og mere over på vores medfødte opsparing. Som et pendul der er svinget ud i max og nu af al magt forsøger at blive på toppen. Men fordi det er så almindeligt, ser vi ikke på det som specielt ekstremt.

pendul

Det svarer præcis til den nuværende ”økonomiske krise” og det vanemæssige politiske og økonomiske modsvar: ”Vi skal skabe vækst”! Verden har taget en dyb indånding. Og nu er ilten ved at være brugt op. Men i stedet for at ånde ud, søger vi at øge lungekapaciteten ved at skifte luften ud med ren ilt og presse indåndingen ud i det ekstreme.

Vores kroppe, samfundet, økonomien og efterhånden også Jorden selv gisper efter en udånding – efter at pendulet skifter retning. Derfor må dagens pegefinger-blog nødvendigvis sluttes af med et opråb:

hval udaanding

Stå af toget – bare for en stund

Slip din morgenkaffe – termokanden – aftenkaffen – og slip fokus

Tag i stedet et glas vand og en dyb UD-ånding

Ånd ud – og lev lidt længere…

Nikolej

Reklamer

3 comments on “Morgenvækning

 1. Anette
  december 2, 2013

  Ja!ja!ja! Hvor har du bare ret. Jeg drikker såmænd selv kaffe. Har egentlig aldrig brudt mig specielt meget om det, Men så blev jeg mor, og det kneb med søvnen, og nu 2,5 år efter fødsel har jeg svært ved at lade være. Selvom det kun er en kop om dagen. Og min datter sover igennem, så den undskyldning dur ikke mere. Men så er der ræset… Dagligdagsræset, som er så svært at stå af, og så kommer kaffen, sukkeret osv snigende, og bedøver kroppens tiltagende tegn på stress. Jeg ved det jo godt, men det er forbandet svært at slå bremserne i. Som du skriver bombarderes vi jo med VÆKST, VÆKST, VÆKST, og hvor bliver man efterhånden overfølsom overfor det ord. Vækst kræver flere penge, som kræver mere arbejde, som kræver mere tid, som giver mere stress og selvmedicinering.
  Endnu engang tak for inspirerende og tankevækkende læsning, som for hver gang åbner lidt mere op ind til min kerne. Tak for det.

  P.S.
  Bogen:” Den store Omstilling” af Jørgen Steen Nielsen, handler netop om hvorfor væksttankerne ikke fungerer mere.

 2. Henrik Østergaard
  december 2, 2013

  Denne her sidder lige i skabet, fortsæt bare, vil glæde mig igen og igen også til den 24 december

 3. ramatorejser@gmail.com
  december 3, 2013

  Hej Nikolej
  Tusind tak for dine interessente og forfriskende lærerige indlæg. Det er skrevet på en medrivende og appetitlig måde med et glimt af humor og selvfølgeligt også alvor.
  Det giver stof til eftertanke. At Italien ikke er blandt top 3 i verden af mest kaffedrikkende lande er en overraskelse. hmmm jeg sender et smil og et skål med min dobbelste espresse her fra Oslofjorden.
  Tager en grøn te om lidt! En rolig overgang og alt med måde må være min opskrift.
  KH og smil fra de smukke fredsfyldte og til tider skræmmende bjerge!

  Kristian

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on december 2, 2013 by and tagged , , , , , , , , , , , , , .

Indtast din email her og modtag en besked når der er nye blogpost fra min hånd.

%d bloggers like this: