Nikolej's Blog

Nikolej's blog om universelle sandheder

Som vand der flyder

Det er mit hovede. Og mine fødder. Det er míne hænder, der sidder ude for enden af mine arme. Det er min ryg, min mave og mit hjerte. Kort sagt:

“Det er er min krop”.

Den har nogle særlige kendetegn som er mine alene: mine fingeraftryk, min stemme. Og mere subtilt mine gener – mit helt særegne “blueprint”. Og så er der de ar og mærker jeg har fået gennem livet. For eksempel fra dengang jeg som 8-årig stod og savede nede i kælderen, og saven pludselig “smuttede”. Jeg har ingen gener efter uheldet længere, men jeg bliver stadig mindet om det en gang imellem, når jeg mærker det lille ar på ydersiden af venstre pegefinger-led nummer to.

Det er helt naturligt for mig at tænke på min krop som en fast form, der bortset fra de ændringer som kommer med alderen vil ligne sig selv i resten af mit liv. Med mindre jeg kommer alvorligt til skade vil min pegefinger for eksempel blive siddende hvor den sidder nu. Det ser i det mindste sådan ud…

Mickey animation

Men mine sanser er i virkeligheden ret begrænsede. Og “skinnet bedrager”. Hvis man tager en hel serie billeder af det samme motiv, men ændrer en smule ved motivet for hver gang. Så begynder motivet tilsyneladende at bevæge sig, når man “afspiller” billederne hurtigt efter hinanden. Men i virkeligheden bevæger motivet sig jo slet ikke.

Med kroppen er det lige omvendt: forandringerne sker uden at vi kan se “bevægelserne”. Som en blomst der folder sig ud og strækker sig mod solen – vi ser kun blomstens bevægelser når filmen afspilles i lyntempo.

At se på vores krop (eller på andre levende væsener) som fast form er nok en af vor tids største fejlantagelser. Og det har blandt andet haft helt ekstraordinære og fatale konsekvenser for den moderne vestlige lægevidenskabs syn på på sundhed og sygdom. Og i større skala på hele klodens skrantende helbred. Men fejlantagelsen ligger jo også lige for: det er så nærliggende at tro på at det, som mine sanser fortæller mig, er sandt, at jeg selv stadig falder for “illusionen” og tænker på mig selv som fast form mange gange hver dag.

Hvis min cykel punkterer så lapper jeg dækket. Og hvis lygten går i stykker skifter jeg den ud. Men hvis jeg brækker armen så heler den af sig selv! Gipsen holder den kun på plads indtil knogleenderne finder hinanden igen. Det ved alle og enhver. Men lad os prøve – ligesom med citronen i forrige uge – at følge dét, vi allerede ved til dørs.

dråbe,højrestillet, 2

Vores krop består af omtrent 60 % vand. Og vandet bliver løbende udskiftet. Den ungarske kemiker George de Hevesy fandt i 1934 (det vil sige for cirka 80 år siden!) ud af, hvordan man kan “ring-mærke” et vandmolekyle. Og dette kunne han bruge til at observere, hvor længe det glas vand vi drikker, opholder sig i vores krop. Og han fandt ud af, at der kun går 13 dage fra et glas vand bliver optaget i dig og  bliver til en del af din krop, før det forlader dig og bliver til noget udenfor dig igen.

Reality-check: Du er altså cirka 60 procent re-inkarneret på bare 13 dage!

Men det stopper ikke her. Man kan også “ring-mærke” mere “solide” byggesten i vores krop, for eksempel fosfor som blandt andet indgår i vores knogler. Og derpå følge det’s vandring ind i din krop – og senere ud igen. Og hold nu fast: fosfor opholder sig kun i din krop i omtrent 2 måneder før det rejser videre. Og det er vel at mærke først efter at det undervejs har nået at være en del af dine knogler. Faktisk gælder det at i gennemsnit 98 % af ALLE din krops atomer bliver udskiftet i løbet af et års tid.

Reality-check nr. 2: Du er altså 98 procent re-inkarneret på bare ét år!

Så hvis du har haft en “dårlig” hofte i 5-6 år, betyder det, at din dårlige hofte siden du fik problemer med den, allerede er re-inkaneret i en “ny” dårlig hofte 5-6 gange. Og savklinge-arret på min venstre pegefinger gennemlever nu sin inkarnation nummer 35. Min krop er med andre ord flydende. Hvis man filmede mig igennem et mikroskop og derpå afspillede filmen i lyntempo ville man slet ikke få den tanke, at der var tale om en krop med arme, ben osv. En mere nærliggende association ville være en hovedbanegård for amøber. Eller Amazon-flodens udløb i Atlanterhavet. Sagt med en let omskrivning af vores klassiske begravelsesritual:

Fra kredsløbet er du kommet
Til kredsløbet skal du blive
Og af kredsløbet skal du igen opstå

De atomer, som idag opholder sig i min krop er om et års tid spredt ud over hele planeten. En bid af min tyktarm er måske et mælkebøtteblad i naboens bed, imens kalken fra mit kranium render rundt som lårbenet på en afrikansk antilope. Og før min venstre tommelfingernegl inkarnerede som mín negl, gennemlevede den en tidligere inkarnation som muslingeskal i skærgården. Jeg har i virkeligheden bare haft byggestenene til låns et års tid inden de rejste videre. Kort sagt:

“Det er IKKE min krop”.

Nikolej

Kommentarer er som altid velkomne. Og du er også meget velkommen til at dele linket til bloggen her med andre: http://wp.me/p3PgM4-5C

Kilde: “Menneskeføde” af Tor Nørretranders
Reklamer

12 comments on “Som vand der flyder

 1. Stine
  november 18, 2013

  Spændende læsning. Men også en af de mærkelige ting ved at være menneske. Man kan ikke helt finde ud af om det er rart at vide, eller om det nærmere er lidt for spacey til man stadig føler det er en selv (bevidstheden), der har kontrollen… Tror man, man har rigeligt eksistentielle problemer, får man afvide der er flere hvor de kommer fra. Måske skal man bare erkende man ikke behøver kunne forstå alt… Hmm det blev vidst mere en indre monolog end en egentlig kommentar. Men tilbage på sporet: go blog!

  • Nikolej´s blog
   november 18, 2013

   fedt input Stine! Dejligt at kunne læse at bloggen sætter tanker igang…

 2. Henrik Østergaard
  november 18, 2013

  Nu render det ud i sandet, hvorfra har du den viden? er det noget der kan bevises,
  jeg syntes det er spændende, men også total flyvsk, ikke håndgribeligt.
  Jeg kan bedre forstå mange af dine tidligere indlæg, og der fanger du mig, men er da klar til at prøve noget nyt. Alt det bedste Henrik

  • Nikolej´s blog
   november 18, 2013

   Hej Henrik.
   Det her er faktisk noget af det mest håndgribelige (bevislige), jeg har givet mig i kast med.
   Læs Tor Nørretranders bog: “Menneskeføde”. Den kan lånes på Biblo. Og de tal jeg henviser til står i starten.
   Tor Nørretranders (og videnskaben) tager den faktisk længere ud: Man kan statistisk bevise at hver og én af os indeholder millioner af atomer, der engang har været “indeni” Julius Cæsar! Men også i en hvilken som helst anden person der har levet på jorden. vi er alle sammen ét kød 🙂
   Men jeg giver dig ret: det er sgu svært at fatte…

 3. Dorte
  november 18, 2013

  Hmmmmm……velkendt og stadig provokerende…..men denne gang får det mig til at tænke, at vi alle er et og alt er energi…men fysisk og bevist og ikke kun subtilt og spirituelt.

 4. Sisse Plesner
  november 20, 2013

  Godt skrevet! Dog er min krop altså min. Men den er til låns, hele tiden i udvikling/udskiftning, i stand til ufatteligt meget og så bliver den påvirket af alt jeg putter i den, fra mad til tanker.

  Netop fordi kroppen konstant bliver skiftet ud er det så spændende at tænke på, hvordan dårligdomme, som den dårlige hofte, bliver siddende. Jeg kan anbefale genetiker Bruce Liptons bøger til uddybning af emnet 🙂

  • Nikolej´s blog
   november 20, 2013

   Tak for input Sisse 🙂

   Mht ejerskabet: Problemet med tanken om, at noget (i dette tilfælde “min” krop) er mit er, i “mine” øjne, at der følger med ejerskabet at jeg så kan gøre med det/den, hvad jeg vil. Som du selv skriver er kroppens byggesten kun til låns. Og låner jeg f.eks. min nabo´s bil, så afleverer jeg den pænt tilbage igen – helst uden slik-papir og makrelsalat på sædet, eller buler i skærmen. Tanken om at jeg låner noget kalder på en art medansvarlighed og omsorg – både for bilen og dem, som jeg låner af.

   Tanken om at putte noget “i” kroppen kalder på billedet af at putte noget i en beholder – men med min krop svarer det mere til at putte en dråbe i en vandpyt, eller krydderi i suppen…

   Også tak for tippet 🙂

 5. Joan Hanne Hansen
  december 1, 2013

  Jeg har nok at tænke på, hver gang jeg har læst din blog. Er dybt taknemlig over at du vil dele med mig og verden.

  Tak Nikolej

 6. Pingback: Kom i form! | Nikolej's Blog

 7. Pingback: Paradigmeskift og tro | Nikolej's Blog

 8. Pingback: Paradigmeskift og tro | Body-sds Halsnæs

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Indtast din email her og modtag en besked når der er nye blogpost fra min hånd.

%d bloggers like this: