Nikolej's Blog

Nikolej's blog om universelle sandheder

På jagt efter forandring

Kender du det? Du har lært noget nyt. Og nu vil du gerne implementere det i dit liv. Der skal nye boller på suppen. Den gamle ham er blevet for trang og det er tid til at skifte til en ny og bedre model. Men ofte tager det forbandet lang tid fra vi opdager at græsset er grønnere på den anden side, til at vi rent faktisk kommer derover.

Jeg husker tydeligt de første gange, hvor jeg oplevede, hvor svært det er at ”skifte spor”. Jeg var vel cirka syv år gammel of vi var på ferie på Læsø. Vi boede i mine bedsteforældres sommerhus på en lille strand-vej et stykke uden for Vesterø Havn. Well, at kalde det en vej er måske en overdrivelse. For den bestod stort set kun af 2 dybe riller i en flad og sandet strækning med meget sparsom bevoksning imellem klitterne og den forreste række huse.

klitter

Jeg kørte tit på cykel rundt på de små stier imellem klitterne. Sådan lidt crosser-agtigt… Og ”vejen” var altid en forhindring, der skulle forceres på ruten ned til sti-systemet. Jeg prøvede hver gang at balancere cyklen på kanten af ”afgrunden”, men det var nærmest umuligt helt at undgå at køre ned i en af rillerne, med det resultat at cyklen gik i stå og satte sig ubehjælpsomt fast i sandet.

En nærmest skræmmende stor del af vores tankemønstre, følelsesmæssige reaktioner og øvrige adfærd kører på samme måde i dybe, og trygge riller af gentagelser. Ind imellem overvejer jeg faktisk seriøst, om der er den store forskel på når jeg drømmer og er almindeligt dagligdags ”vågen”. For der er ikke mange splitsekunder i løbet af dagen, hvor jeg ikke er optaget af en indre eller ydre dialog/reaktion, som nærmest udspiller sig automatisk.

Kender du det? Du sætter dig ind i S-toget en hverdagsaften, parat til at tage en ½ sidelæns morfar op af vinduet. Men så opdager du, at der sidder en crazy gut skråt overfor dig og taler højt med sig selv. Højt nok til at du ser din powernap smuldre væk i hans enerverende talestrøm. Og du tænker måske at: “Den er heelt gal på 1. sal hos ham. Men så et øjeblik efter glider din opmærksomhed af sig selv rundt i resten af kupéen og ender ved dig selv. Og måske falder det dig ind, at han ikke er væsentligt mere forstyrret end nogen af jer andre. Hans volume knap er bare skruet op!

Jeg er derfor ret skeptisk overfor den måde vi normalt taler om vores ” frie valg”.  Jeg er ikke særligt sikker på at jeg ville træffe væsentligt anderledes valg end nogen som helst anden – forudsat at jeg havde nøjagtig den samme historiske baggrund og den samme bevidsthed.

Tanken om betinget adfærd ligger også i vores sprog: Vi re – agerer på alle mulige måder – for eksempel sundt – usundt – voldsomt – imødekommende etc. i relation til omstændighederne. Hvor tit agerer vi i virkeligheden uden at re-agere på et eller andet?

Både i body-sds og i mange andre systemer findes der så forskellige metoder eller indfaldsvinkler til at arbejde med vores vaner og mønstre. Og de er ofte ret forskellige alt efter om fokus er på vores mest ”primitive” drifter eller på vores følelsesliv. Men der er én indfaldsvinkel, som virker i alle lag – og som i mine øjne er vigtigere end noget som helst andet, hvis jeg gerne vil bryde ud af mine vaner og ændre (læs: udvikle) mig selv eller mine omgivelser. Og det er min vågenhed. Og et effektivt trin i retning af mere vågenhed er et spørgsmål til mig selv:

”Hvorfor vil jeg gerne ændre noget som helst?”

Mit ønske om at ville ændre noget udspringer ofte af – ja, en vane 🙂

Fisk

Jeg har for vane at tænke at noget er godt, og noget andet er mindre godt. Og at jeg gerne vil have mere af det gode, og mindre af det mindre gode. Oplagt! Men hvad blev der så lige af min overordnede tro på, at ”alting er såre godt”? Jeg tager stadig ofte mig selv i at re-agere imod noget, som jeg gerne vil væk fra. Og i bevægelsen væk går jeg nemt glip af muligheden for at blive klogere på årsagen til, at min verden er som den er. Og hvad den evt. bidrager med lige nu og her. Jeg vil bare væk.

Desuden avler tryk altid modtryk. Det er der ikke noget nyt i. Mit ønske om at ville ændre noget fremkalder automatisk en mod-RE-aktion i retning af at holde fast i det bestående. I mig selv og/eller i min omverden. Hvis jeg vil skabe plads til forandring og udvikling må jeg derfor først slippe taget i mit behov for at bevæge mig væk fra noget. Og her har jeg stor glæde af min indre ”oversætter”.

Min oversætter kan kort fortalt oversætte et hvilket som helst NEJ til et JA. Der er i virkeligheden meget enkelt: når jeg siger nej til én ting, siger jeg jo samtidig ja, til en anden. Ved at fokusere min opmærksomhed på ja’et undgår jeg konfrontationen i nej’et. Og når jeg kommer i kontakt med det, som i situationen betyder meget for mig, så åbner jeg mig samtidig for et andet niveau af vågenhed. Jeg plejer at kalde det ”at finde overtonen af mit nej”. Eller at skifte fokus fra hvad jeg vil bevæge mig væk fra – og til hvad jeg vil bevæge mig hen imod.

google translate

Mine børn er, som jeg har skrevet om tidligere, fabelagtige til at træne min indre oversætter: Jeg gider ikke have børstet tænder” betyder oversat f.eks.: ”jeg vil gerne selv vælge hvad jeg putter i munden – og helst noget, der er rart/smager godt – og helst kun når jeg er sulten…!”

Hvis jeg skal opsummere, så prøver jeg først at blive så vågen som overhovedet muligt. Og jeg prøver kærligt og præcist at gennemskue mig selv og mine intentioner og re-aktioner. Og hvis jeg undervejs får øje på et ”NEJ” i mit behov for forandring, så forsøger jeg at oversætte det til et ”JA”.

I punktform ser det sådan ud:

 • Vågenheden kridter banen op. Og forankrer mig i en grundlæggende accept af nuet – dvs. tingenes tilstand som de er lige nu.
 • Min indre oversætter hjælper til at fjerne nogle forhindringer på banen. Og sætter samtidig kursen: dér vil jeg gerne bevæge mig hen.

Det er teorien. I praksis lykkes det selvfølgelig langt fra altid. Til gengæld står jeg så tilbage med endnu en mulighed for at praktisere vågenhed, accept og indre eller ydre oversættelse. Og lige præcis dét er helt i tråd med et af mine allerstørste Ja’er. Så jeg er i virkeligheden i mål uanset hvad.

Nikolej

PS. Er du blevet inspireret/forstyrret/provokeret af noget af det du lige har læst? Eller har du bare genkendt noget fra dit eget liv? Og har du fået lyst til at kommentere på bloggen, eller dele den med andre? Så hold dig endelig ikke tilbage!

Reklamer

4 comments on “På jagt efter forandring

 1. Maria
  oktober 21, 2013

  Er fuldstædndig med! Er langt om længe selv begyndt at praktisere vågenhed og nærvær, og det kræver en vældig stor indsats, men det du opnår på den anden side er det hele værd. Mange af ens problemer/dramaer er selvskabt og forsvinder som dug for solen, når du først overgiver dig til nu’et. Jeg blir helt høj. 😀

  Tak for dejlig læsning som jeg i den grad kan relatere til.

 2. Pingback: Som vand der flyder | Nikolej's Blog

 3. Pingback: V eller B? | Nikolej's Blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on oktober 20, 2013 by and tagged , , , , , , , , , , .

Indtast din email her og modtag en besked når der er nye blogpost fra min hånd.

%d bloggers like this: